Google
 

måndag

Bli ekonomiskt oberoende - 3 tips

Om du redan har siktet inställt på att senare i livet bli ekonomiskt oberoende finns det tre enkla regler som hjälper dig en bra bit på vägen. Det är CNN:s Money Magazine som presenterar de tre reglerna, som kan verka självklara men faktiskt är lätta att glömma bort i vardagen. Så om du är ung, vill pensionera dig tidigt och ägna dig åt precis vad du vill är det klokt att hålla sig till de här reglerna, enligt Money Magazine.


1. Gör av med mindre än du tjänar.
Det spelar ingen roll hur duktig en finansiell rådgivare är, det är väldigt lite han eller hon kan göra för att hjälpa en person med små besparingar och välutnyttjade kreditkort. Det gäller att komma i från vanan att göra av med allt du tjänar - eller mer än så. Medan du är ung gäller det att grundlägga den goda vanan att avstå impulsköp. Ett enkelt sätt att disciplinera sig själv är att göra en budget. Avundsjuk på kompisarnas fina impulsköp? Tänk på att de blir minst lika avundsjuka när du är ekonomiskt oberoende och kan ägna dig åt vad du vill. Har man väldigt lite eller ingenting över i plånboken när alla räkningar är betalda är det förstås svårt att tänka på sparande, men om exempelvis lönen ökar kan det vara klokt att ta till sig det här rådet.

2. Oroa dig inte över kortsiktiga risker med dina investeringar.
Du har tiden på din sida. Visst kan du behöva en del pengar på kort sikt, exempelvis till handpenningen på din bostad, men du har samtidigt lyxen att vara långsiktigt i ditt sparande - och då slår aktiemarknaden alla andra sparformer. Även om svängningarna på börsen kan vara stora är placeringar på börsen så gott som alltid goda investeringar på tio års sikt, om du är noga med att sprida riskerna på flera aktier.

3. Undvik "sexiga" investeringar.
Visst, alla vill hitta nya Google och göra ett snabbt aktieklipp, men chanserna för att det ska lyckas är små. Tvärtom, väldigt vågade investeringar i enskilda aktier kan lätt gå åt skogen. Bättre då att investera i en breda aktiefonder som i stort sett täcker in hela börsen. Tänk på att inte köpa fonder med för höga avgifter, ett dyrt sparande äter upp en stor del av avkastningen.

6 kommentarer:

Transparter sa...

Jättebra inlägg, jag kommer följa din blogg.
/ Marcus

Katharina sa...

Det är så intressant att läsa om alla olika vägar folk söker sig för att nå sina drömmars mål, att bli ekonomsikt oberoende. Finns nog nästan på lika många vägar som det finns inovativa människor :-)
Akterier verkar vara mångas "grej" men det är INTE min så jag fick hitta en annan väg.

tompa sa...

Det är ju faktist enklare än vad man tror.
Med t.ex. en blogg blir det otroligt enkelt att skapa en passiv inkomst. Klarar man att ha passiva inkomster som överstiger sina fasta kostnader så är man en bra bit på vägen att bli ekonomiskt oberoende..

Anonym sa...

Behöver du ett lån? Är du är affärsman eller kvinna och du behöver ett lån för att öka ditt företag? Behöver du kapital för att starta ett företag? Oavsett dina lån problem kan vara, här kommer din hjälp som vi erbjuder lån till både privatpersoner och företag till låga och överkomliga ränta.
Kontakta oss idag på recobaoffice@blumail.org att få ditt lån idag.

Robin Dehlin sa...

Bra inlägg. Jag tycker dock inte att man ska låna för mycket pengar. SPARA SPARA SPARA!. MVH

Anonym sa...

Vad var din grej då?